Buurtcirkel winnaar meest leefbare GGZ-omgeving

Buurtcirkel, waarbij zelfstandig wonende cliënten elkaar ondersteunen, is verkozen tot de meest leefbare ggz-omgeving. Van de finalisten is Wijerode van Mondriaan Ouderen in Heerlen tweede geworden. Boerderij De Grubbe in Maastricht eindigde op de derde plek. Ook het publiek koos deze top drie. De verkiezing is een initiatief van Stichting de nieuwe draai die zich inzet voor leefbare, energie-opwekkende gebouwen en omgevingen waarin mensen het beste uit zichzelf naar boven kunnen halen.

Een ggz-omgeving hoeft geen gebouw te zijn – dat is de eerste eyeopener in deze verkiezing. Duurzamer kan bijna niet: in Buurtcirkels komen deelnemers bij elkaar thuis, ontmoeten ze elkaar in een buurthuis of ondernemen ze samen een activiteit. Ondersteund door een vrijwilliger en een professionele hulpverlener leren ze zelfredzaam te zijn en kunnen ze hun talenten inzetten in een sociaal netwerk.

‘Werkwijze van Pameijer is herhaalbaar en schaalbaar’

Andere criteria in deze verkiezing waren ‘gezond’ en ‘sociaal’. Ook daarop scoort Buurtcirkel goed. De jury waardeert de wederkerigheid van de werkwijze en het feit dat de sociale contacten bijdragen aan zingeving voor de cliënt. Bovendien zijn Buurtcirkels zeer sociaal inclusief: ggz-cliënten worden weer onderdeel van de samenleving en de ‘schotten’ in de zorg zijn afwezig omdat iedereen met een hulpvraag kan deelnemen, of ze nu recht hebben op zorg of niet. Een ander positief punt is dat deelnemers er zelf voor kiezen om mee te doen en dus intrinsiek gemotiveerd zijn. Buurtcirkel is actueel: veel organisaties zoeken naar soortgelijke concepten. De werkwijze van zorgorganisatie Pameijer is herhaalbaar en schaalbaar, stelt de jury. In dit verband is het ook waardevol dat Pameijer onderzoek laat doen naar de effecten van Buurtcirkel.

Lees hier meer over de verkiezing.