ZorgSaamWonen Award uitgereikt!

Vorige week werd de eerste ZorgSaamWonen Award uitgereikt. We spraken met een van de initiatiefnemers Yvonne Witter over deze award en het belang van een goed ingerichte fysieke omgeving voor mensen met een hulpvraag.

1. Dit jaar was de eerste uitreiking van de ZorgSaam Wonen Award. Wat was voor jullie de aanleiding om te starten met deze award?
Met de prijsvraag willen we laten zien dat ook de fysieke omgeving kan helpen om eenzaamheid te voorkomen of verminderen. Daar is weinig aandacht voor. De prijsvraag is een initiatief van ZorgSaamWonen en Aanpakeenzaamheid.nl, met ondersteuning van het ministerie van VWS/Eén tegen Eenzaamheid, Woonzorg Nederland, Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en de gemeente Rotterdam. Met de prijsvraag willen we mensen op ideeën brengen, enthousiasmeren, inspireren en bewust maken van het belang van het ontwerp en inrichting van gebouwen en omgeving.

2. De winnaars zijn inmiddels bekend. Wat maken deze projecten volgens jou zo waardevol in het bestrijden van eenzaamheid?
Hart van Vathorst heeft de publieksprijs gewonnen. Het gebouw en het gebied zijn zo ingericht dat mensen elkaar toevallig ontmoeten. Alles draait daar om ontmoeting door mensen met en zonder hulpvraag. Dat is prachtig! De jury heeft voor Inclusief Wonen – Leidenweg Arnhem gekozen omdat dit een totaalpakket is wat de ontmoeting het beste faciliteert, aldus juryvoorzitter Cees van Boven, bestuurder bij Woonzorg Nederland. En dat klopt. Het is een voorbeeld voor veel wijken in Nederland en ik hoop dat mensen waardevolle ingrediënten uit dit mooie concept meenemen naar hun eigen context.

3. Het hebben van een sociaal netwerk is een belangrijke factor in het tegengaan van eenzaamheid. Hoe kijk jij aan tegen ontwikkelingen op dit gebied in relatie tot de gebouwde omgeving? Neem bijvoorbeeld het begrip community care en de opkomst van community buildings? 
Het is belangrijk dat mensen elkaar op laagdrempelige wijze kunnen ontmoeten. Gemeenschappelijke ruimten zijn van die plekken. Maar ook bij entrees van een gebouw en op pleinen. Brede stoepen, galerijen, obstakelvrije paden maken het makkelijker om elkaar terloops te treffen. Dat maakt het omzien van elkaar eenvoudiger. In complexen is het soms nodig om een community builder, een professional of getrainde vrijwilliger in te zetten, want contact gaat niet altijd vanzelf. De inrichting kan veel doen maar soms is er meer nodig.

Meer over de award